Rotterdam heeft een rijke historie en die is uiteraard onuitputtelijk. Iedere dag opnieuw wordt het verleden aangevuld met tal van kleine feiten. Via beeld en tekst voegen zij iets toe aan onze gemeenschappelijke (contemporaine) geschiedenis. Journalisthistoricus Joris Boddaert beschreef iedere zondag in deze rubriek een Rotterdamse foto. Meestal is het fotografisch beeld onbekend en van langer geleden. Vandaag de laatste. Joris gaat zijn nieuwste boek voorbereiden.
Reacties: [email protected]
Sloop
Ton Hermans, geboren in 1929, liep begin van de zomer 1996 1angs de Rijnhaven. Ton heeft altoos zijn camera bij zich. Wanneer hij wandelt schiet hij altijd foto’s. Welnu, aan het begin van de Rijnhaven, iets voorbij de plek waar de metro bovengronds komt, stond van oudsher het gebouw ‘De Eersteling’. Ik meen dat het vlak vóór W.O. II is neergezet door het zo bekende concern Pakhuismeesteren. Het was een groot en uiterst stevig verzamelgebouw. Ton vertelt dat hij niet wist wat hij zag. Eén grote puinhoop. Verbouwereerd schoot hij een foto van de enorme sloopmassa. Wat de foto zo boeiend maakt is de sloper die zijn ‘werk’ aandachtig bekijkt. Alsof hij wil zeggen: ‘dat heb ik toch aardig geflikt’.
Ton vertelt: “Als jochie heb ik de puinhoop van mei 1940 meegemaakt. Het staat voor eeuwig op mijn netvlies. Dáárom heeft deze foto voor mij zo’n betekenis. Ik ben van origine stedenbouwkundige en dat vak heb ik 40 jaar in Breda uitgevoerd. Toch bleef Rotterdam trekken. In de jaren negentig reed ik vrijwel wekelijks op zaterdag naar Rotterdam om te fotograferen. In 2003 keerde ik definitief terug naar 010. Ik volg de bouwontwikkelingen in Rotterdam al mijn levenlang op de voet. Ik bezit een collectie van ruim 50.000 foto’s. Ik plaats nog bijna dagelijks mijn foto’s op Face Book op mijn eigen website www.rotterdamtoenennu.nl
Ton vervolgt: “Weet je wat de foto zo bijzonder maakt? Het feit dat je links boven op de fotoafdruk nog net het topje van de Erasmusbrug ziet. Die werd toen namelijk net ingevaren. Jammer dat de foto’s van je rubriek altijd zwart-wit zijn. De kleurcombinatie van de sloopelementen bevallen mij wel.”
Tot zover de kranige Ton Hermans, die met zijn even oude echtgenote Ans Zwartkruis in Kralingen aan de rivier woont. Het doet mij deugd dat ik met deze prijsfoto mijn vaste fotorubriek kan afsluiten. Heus waar, zelden zag ik zo’n krachtig beeld. Overigens heb ik mijn rubriek wekelijks met veel plezier voor Dagblad 010 mogen creëren. Ik had ze gemakkelijk nog een jaartje kunnen continueren, maar het wat meer serieuze werk (voltooien van het boek ‘Rotterdamse Restaurants’ met als ondertitel ‘1900 - heden’ ) heeft thans voorrang. Het lijvige boekwerk is in 2023 voltooid. Wellicht keer ik ooit nog eens terug bij Dagblad 010, want de historie van onze prachtige stad zit nu eenmaal in iedere vezel van mijn magere lijf (78 kilo).
Dank voor uw aandacht. Uw Joris Boddaert